Η αγελάδα, στην καθομιλουμένη, ονομάζεταιοικιακό βοοειδές, ανεξάρτητα από το φύλο τηςθηλυκόήαρσενικόή ηφυλή της, γενικά του είδουςταύρος. Σε συγκεκριμένη χρήση, το όνομα δίνεται σταώριμα θηλυκά πολλών μεγάλωνθηλαστικών, ιδίωςτων βοοειδών, τα ελάφια, οι ελέφαντες, οι θαλάσσιοι ελέφαντες και οι φάλαινες.
Οι οικόσιτες αγελάδεςείναι ένα από ταζώατηςφάρμαςπου υπάρχουν στον κόσμο και η γαλλική γλώσσα διαθέτει πολλές λέξεις για να περιγράψει αυτά τα ζώα σε διαφορετικές ηλικίες. Ένα μωρό αγελάδα ονομάζεταιμοσχάρι. Ένα θηλυκό μοσχάρι ονομάζεται μερικές φορέςμοσχάρι-δαμάλακαι ένα αρσενικό μοσχάριαρσενικό μοσχάρι.
Έχετε βοοειδή στη φάρμα σας και θέλετε να τους δώσετε συγκεκριμένα ονόματα;Διαβάστε το άρθρο μας και θα βρείτε 92 ιδέες για ονόματα για τις αγελάδες σας.
Σε αυτό το άρθρο, σας παρέχουμε αξιόπιστες πληροφορίες για αυτή τη φυλή κατοικίδιων ζώων. Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο φροντίδας μιας αγελάδας.
Φυσική ιστορία
Τα αρσενικά και τα θηλυκά έχουνκέρατακαι, αν και σε πολλές φυλές είναι μικρά, σε άλλες μπορούν να φτάσουν σε εντυπωσιακό μέγεθος, όπως στις αγελάδες τουΤέξαςκαι στιςαφρικανικέςαγελάδες. Ορισμένες φυλές είναι γενετικά χωρίς κέρατα, ενώ σε πολλές άλλες αγελάδες μπορεί νααφαιρούνται τα κέρατα(δηλαδή να καταστρέφονται οιβλαστοίτων κεράτων τους) σε νεαρή ηλικία, προκειμένου να διευκολύνεται η μεταφορά τους και να καθίσταται η εργασία τους ασφαλέστερη. Οι αγελάδες είναι γνωστές για τους μεγάλουςαδένες παραγωγής γάλακτος(μαστικοί), που ονομάζονταιμαστές, οι οποίες έχουντέσσερις θηλές(μαστίδια).
Οι αγελάδες είναι καλά προσαρμοσμένες στηβόσκηση(τρέφονται μεχόρτο), με μεγάλο στόμα και δόντια ειδικά για να τρώνεσκληρή βλάστηση. Τα ενήλικα ζώα έχουν 32 δόντια, αλλά δεν έχουν άνω κοπτήρες ούτε κυνόδοντες. Αντ’ αυτού, έχουν έναουλώδες μαξιλάριπου χρησιμοποιείται για να βοηθάει στο σχίσιμο του χόρτου.Οι γομφίοι έχουν κυκλικές κορυφές σε σχήμα φεγγαριού.
Η πιο σημαντική προσαρμογή των αγελάδων και των άλλωνμηρυκαστικώνείναι τοστομάχιτους, το οποίο χαρακτηρίζεται απότέσσερις θαλάμουςόπως μιαδεξαμενή ζύμωσης. Μέσα στορουμέν, το μεγαλύτερο θάλαμο του στομάχου,τα βακτήριακαι άλλοιμικροοργανισμοίχωνεύουντις ανθεκτικές φυτικές ίνες (κυτταρίνη). Για να διευκολύνουν αυτή τη διαδικασία, οι αγελάδες αναμασούν και μασούν ξανά τις τροφές αρκετές φορές πριν αυτές περάσουν στο υπόλοιποπεπτικό σύστημαμέσω των άλλων στομών του στομάχου.
Αυτή η διαδικασία, που ονομάζεται «μάσημα», επιτρέπει τη διαλογή των «πεπτικών» (των ουσιών που βρίσκονται σε διαδικασία πέψης) και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικώνstrong>. Αφιερώνοντας χρόνο για να μασήσουν ξανά την τροφή τους αργότερα, οι αγελάδες δεν χρειάζεται να μασούν καλάmâcherόταν τρώνε. Αυτό τους επιτρέπει να καταναλώνουν γρήγορα μεγάλες ποσότητες χόρτου ενώ βρίσκονται στην ευάλωτη θέση με το κεφάλι προς τα κάτω, που είναι απαραίτητη για τη βόσκηση.

Φυσικά χαρακτηριστικά των αγελάδων
1. Το σώμα
Οι αγελάδες είναι γενικάχοντροκομμένεςκαι έχουν μακρύ καιορθογώνιοσώμα. Τα βοοειδήσφαγήςείναι πιο μυώδη, ενώ τα βοοειδήγαλακτοπαραγωγήςέχουν πιο ορθογώνιο σχήμα. Οι αγελάδες ονομάζονται βοοειδήκαμπούρα; κάθεείδοςέχει μια καμπούρα στους ώμους.
Ανακαλύψτε τα οφέλη της αγελάδας για μικρούς και μεγάλους σε αυτό το αφιερωμένο άρθρο.
Το κεφάλι είναι μικρό σε σχέση με το μέγεθος του σώματος και έχει μακρύ και ίσιο ρύγχος. Αυτά τα ζώα έχουν ισχυρό λαιμό καιπροεξέχονταβράχια. Άλλα φυσικά χαρακτηριστικά ποικίλλουν ανάλογα με τη φυλή, όπως η θέση των αυτιών ή το μήκος των ποδιών.
2. Το βάρος
Το βάροςκαιτο μέγεθοςδιαφέρουν σημαντικά μεταξύ των φυλώνοικιακών βοοειδών. Ορισμένα ζυγίζουν πάνω από 3.000 λίβρες. Τα θηλυκά της γαλακτοκομικής φυλήςκαναδικήςζυγίζουν μεταξύ 1.000 και 1.100 λίβρες. Οι ταύροιcharolaisζυγίζουν από 2.000 έως πάνω από 2.500 λίβρες και οι αγελάδες από 1.250 έως πάνω από 2.000 λίβρες.
Σε ηλικία 2 ετών, οι μπλε ταύροιβέλγικουζυγίζουν κατά μέσο όρο λίγο πάνω από 1.700 λίβρες και έχουν ύψος περίπου 53 ίντσες, ενώ τα θηλυκά της ίδιας ηλικίας ζυγίζουν κατά μέσο όρο λίγο πάνω από 1.100 λίβρες. Το προτιμώμενο βάρος ενόςενήλικου ταύρου Dexter, μιας μικρότερης φυλής, είναι κάτω από 1.000 λίβρες. Το προτιμώμενο ύψος είναι 38 έως 44 ίντσες στο ύψος του ώμου. ένα θηλυκό Dexter 3 ετών θα πρέπει να έχει ύψος μεταξύ 3 και 3 1/2 ποδιών στο ύψος του ώμου και να ζυγίζει λιγότερο από 750 λίβρες.
3. Το χρώμα
Το χρώμα ποικίλλει πολύ από τη μία φυλή στην άλλη.Οι Devonsέχουν ένα βαθύ κόκκινο-καφέ χρώμα.Οι Holsteinsέχουν το χαρακτηριστικό “αποτύπωμα αγελάδας” σε μαύρο και άσπρο.Οι Dutch Beltedsείναι μαύροι με μια διακριτή άσπρη ζώνη γύρω από την κοιλιά.
Άλλες φυλές παρουσιάζουν διαφορές στο χρώμα από το ένα δείγμα στο άλλο.Οι Brahman, για παράδειγμα, έχουν χρώμα που κυμαίνεται από ανοιχτό γκρι έως σχεδόν μαύρο. Ορισμένα άτομα έχουν κοκκινωπό χρώμα.
4. Όραση και ακοή
Οι αγελάδες είναιθήραμα. Τα μάτια τους βρίσκονται στα πλάγια του κεφαλιού τους, γεγονός που τους επιτρέπει να αντιλαμβάνονται τις κινήσεις γύρω τους. Χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να εστιάσουν σε συγκεκριμένα αντικείμενα.
Η εξαιρετική περιφερειακή όρασή τους δημιουργεί ένα εφέ πανοράματος στα πλάγια. Η ακοή τους τείνει να είναι ευαίσθητη σε υψηλούς ήχους, οιγαλακτοπαραγωγικές φυλέςπερισσότερο από τιςφυλές κρέατος.
5. Η πέψη
Φυτοφάγα, τα βοοειδή τρέφονται κυρίως με χόρτα καιστελέχη. Για να ξεριζώσει ένα χορτάρι ή ένα φυτό, το βοοειδές τυλίγει τη γλώσσα του γύρω από το φυτό και το κόβει με τα κάτω δόντια του. Αντί για άνω κοπτήρες, το βοοειδές έχει «οδοντικά μαξιλάρια” ιδανικά για να συνθλίβουν χοντρά χόρτα και άλλαφυτικά υλικά.
Η αγελάδα είναιμηρυκαστικό, με στομάχι τεσσάρων θαλάμων. Αυτοί οι τέσσερις θάλαμοι είναιο μεσεντέριος, τοδικράνικαι τοτυρόμορφο. Τα τρόφιμα περνούν πρώτα από τον πρόλοβο και το δικράνι, όπου τα βακτήρια βοηθούν στην αποσύνθεσή τους σε κοπριά, μια ουσία που τα βοοειδή αναμασούν και μασούν ξανά. Στη συνέχεια, τα τρόφιμα περνούν από το στομάχι και εισέρχονται στο στομάχι. Αυτή η διαδικασία πέψης μπορεί να διαρκέσει από 70 έως 100 ώρες.

Πώς να φροντίζετε μια αγελάδα;
Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε, είτε αγοράζετε μια μεμονωμένη αγελάδα για να καλύψετε τις ανάγκες της οικογένειάς σας σεγάλακαιγαλακτοκομικά προϊόντα, είτε αγοράζετεένα ολόκληρο κοπάδιβοοειδών κρέατος ή αγελάδων γάλακτος, είναι να βεβαιωθείτε ότι έχετε τα οικονομικά μέσα για να ξεκινήσετε αυτή την περιπέτεια.
Μια μόνο αγελάδα κοστίζει πολύ ακριβά, αν λάβουμε υπόψη τοτροφή, τοστέγαση, τονερόκαι τακτηνιάτρικα έξοδα. Πριν ξεκινήσετε, βεβαιωθείτε ότι τα έσοδά σας είναι επαρκή και ότι έχετε αποταμιεύσει αρκετά χρήματα για να χρηματοδοτήσετε το σχέδιό σας.
Το επόμενο βήμα είναι να διαμορφώσετε τις εγκαταστάσεις σας. Ακόμα και αν εκτρέφετε μόνο μία αγελάδα γάλακτος, πρέπει να της παρέχετε ένα ασφαλές και σταθερό καταφύγιο, με δάπεδο που καθαρίζεται εύκολα και δεν γλιστράει.
Φροντίζοντας ώστε οι εγκαταστάσεις σας να είναι ασφαλείς, καθαρές, άνετες και φιλόξενες, θα βοηθήσετε τοζωικό σας κεφάλαιονα παραμείνει ήρεμο, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, καθώς διευκολύνει τον χειρισμό του, βελτιώνει την ποιότητα του γάλακτος και του κρέατος και εγγυάται την ασφάλεια.
Θα χρειαστείτε επίσης έναπερίφραξηγια να χωρίζετε τα ζώα για κτηνιατρική περίθαλψη και άλλες απαραίτητες εργασίες. Ένας ανοιχτός και στεγασμένος χώρος βόσκησης είναι μια άλλη σημαντική προσθήκη που προσφέρει προστασία από τον ήλιο και αποτελεί ένα καλό μέρος για να ταΐζετε πολλά βοοειδή.
Τα ευχαριστημένα βοοειδή, που διατηρούνται σε ένα ασφαλές και καθαρό περιβάλλον, είναι πολύ λιγότερο πιθανό να αρρωστήσουν ή να υποστούν ατυχήματα που μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματαξαπλωμένης αγελάδας. Μια ξαπλωμένη αγελάδα είναι μια αγελάδα που δεν μπορεί να σταθεί όρθια μόνη της.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβεί αυτό και πολλοί από αυτούς μπορούν να αποφευχθούν διατηρώντας την ιδιοκτησία σας σε καλή κατάσταση. Ένας από τους πολλούς λόγους μπορεί να είναι τοφούσκωμα, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορες μεθόδους, όπως για παράδειγμα μεδιττανθρακικόσόδα.
Υγεία και διατροφή των αγελάδων
Πριν επιτρέψετε σε μια αγελάδα να πατήσει το πόδι της στο κτήμα σας, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε μια καλή πηγή τροφής υψηλής ποιότητας, ζωοτροφήςκαι ενσίρωσης. Το ενσίρωμα είναι παρόμοιο με τοχορτονομισμάτο και παράγεται από μια ποικιλία πράσινων και φυλλωδών φυτών.
Ψιλοκομμένο και συντηρημένο μεζύμωσηκαιοξίνιση. Η ενσίρωση παρασκευάζεται ειδικά για ταμηρυκαστικά(δηλαδή πρόβατα, αίγες και βοοειδή).
Πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε έναν καλό και ασφαλή χώρο αποθήκευσης για τις τροφές, το σανό, την ενσίρωση, τα συμπληρώματα και άλλα εφόδια. Μην δίνετε ποτέ στο ζωικό σας κεφάλαιο σανό ή τροφές που έχουν χαλάσει, μουχλιάσει ή σκουριάσει. Η κατανάλωση τροφών κακής ποιότητας μπορεί να προκαλέσει ασθένειες στο ζωικό σας κεφάλαιο ή απλά να το αποτρέψει από το να φάει.
Τα βοοειδή μπορεί να σταματήσουν να τρώνε για διάφορους λόγους, όπως κακή ποιότητα τροφής, ανεπαρκής διατροφή καιασθένεια. Εκτός από την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας τροφής υψηλής ποιότητας για την αγελάδα ή το βοοειδές σας, πρέπει να φροντίσετε να δημιουργήσετε μια καλή σχέση συνεργασίας με τοντοπικό κτηνίατρό σαςκαι τονγεωργικό σύμβουλό σας.
Αυτοί οι δύο επαγγελματίες είναι απαραίτητοι για να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε ταπροβλήματα υγείαςτου ζωικού σας κεφαλαίου και να σας επιτρέψουν να παραμείνετε σε καλό δρόμο όσον αφορά τονεμβολιασμό.

Πώς να ταΐζετε τις αγελάδες;
Τα βοοειδή είναιμηρυκαστικά, έχουν τέσσερα στομάχια. Είναι σημαντικό να τα ταΐζουμε σωστά για να ευνοούμε την ισορροπία των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο, ώστε να διευκολύνεται ηδιαδικασία της πέψηςσε διάφορα στάδια.
Όταν πρόκειται για νέα βοοειδή, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι έχουν φάει και να τους παρέχετε αυτή τηντροφή, τουλάχιστον κατά τις πρώτες εβδομάδες. Κάντε οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή πολύ σταδιακά κατά τη διάρκεια των πρώτων 7 έως 10 ημερών.
Μια απότομη αλλαγή στη διατροφή μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των ωφέλιμων εντερικών βακτηρίων και να προκαλέσει ανεπιθύμητες αλλαγές στοpHτων πεπτικών υγρών των αγελάδων.
Ίσως να εκπλαγείτε από την ποσότητα τροφής που μπορούν να καταναλώσουν τα βοοειδή. Τα βοοειδή που εκτρέφονται γιαπαραγωγή κρέατοςή γάλακτος πρέπει να καταναλώνουν καθημερινά περίπου το 3% του συνολικού σωματικού τους βάρους σε τροφή.
Επιπλέον, πρέπει να έχουν συνεχώς στη διάθεσή τους χορτονομή ή ενσίρωμα για να διατηρούν το πεπτικό τους σύστημα απασχολημένο. Αυτό επιτρέπει τη σωστή λειτουργία του. Από την άλλη πλευρά, τα βοοειδή που δεν έχουν τίποτα νανα τσιμπήσουνγίνονται ανήσυχα, γεγονός που βλάπτει τη γενική τους υγεία καθώς και την ποιότητα και την ποσότητα του γάλακτος ή του κρέατος που παράγουν.
Ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε συμπληρωματικές τροφές πλούσιες σεθερμίδεςσε περιόδους ξηρασίας ή όταν οι αγελάδες σας είναι έγκυες ή θηλάζουν μοσχάρια. Ακολουθούν μερικές καλές επιλογές:
- Αλεύρι από σπόρους βαμβακιού
- Αλεύρι σόγιας
- Κριθάρι
- Σιτάρι
- Φύκια
- Βρώμη
- Καλαμπόκι
Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας και τονγεωπόνο σαςγια να επιλέξετε τις κατάλληλεςβιταμίνεςκαι τακατάλληλα μέταλλαπου πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή των ζώων σας για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα. Είναι πάντα καλό να έχετε στη διάθεσή σας ένα μπλοκ με μέταλλα και ένα μπλοκ με λευκό αλάτι. Είναι προτιμότερο να τα τοποθετείτε σε σκεπαστό χώρο, ώστε να μην καταστραφούν και χαθούν από τη βροχή.

Εξημέρωση και οικονομική παραγωγή
Οι αγελάδες είναι κατοικίδια ζώαοπληφόρα(θηλαστικά με οπλές) και βρίσκονται παντού, ακόμη και κοντά στους ανθρώπους. Το 2016, ο παγκόσμιος πληθυσμός αγελάδων εκτιμάται σε περίπου ένα δισεκατομμύριο ζώα, με την Ινδία, τη Βραζιλία και τηνΚίνανα έχουν τους μεγαλύτερους πληθυσμούς (διατηρώντας συνολικά περίπου το ένα τρίτο όλων των αγελάδων).
Οι αγελάδες εξημερώθηκαν για πρώτη φορά πριν από 8.000 έως 10.000 χρόνια από τον αυροκ, έναάγριο είδος βοοειδών που κάποτε περιπλανιόταν στηνΕυρασία. Ο άγριος ταύρος εξαφανίστηκε στις αρχές του 1600, ως αποτέλεσμα της υπερβολικής θήρευσης και της απώλειας του οικοτόπου του λόγω της επέκτασης της γεωργίας(καιτων κοπαδιών). Σήμερα, υπάρχουν δύο ευρέως αναγνωρισμένες αγελάδες: τοζέβουτηςΑσίαςτηςΑνατολήςήZantouκαι οι αγελάδες χωρίς κεφάλι της Δυτικής Ευρώπης,αν και οι δύο μορφές μπορούν εύκολα να διασταυρωθούν. Γενετικές μελέτες έχουν δείξει ότι και οι δύο μορφές προέρχονται από τον βίσωνα, αλλά είναι προϊόν ανεξάρτητων γεγονότων εξημέρωσης.
Οι αγελάδες εξημερώθηκαν αρχικά ως ζώα «για όλες τις χρήσεις», που χρησιμοποιούνταν ως ζώαέλξης, αλλά και για το γάλα και το κρέας τους. Οι περιφερειακές εξειδικεύσεις οδήγησαν στη δημιουργία μιας σειράς ποικιλιών, ή φυλών, προσαρμοσμένων σε διαφορετικάκλίματαή επιλέχθηκαν για να αναδείξουνσημαντικά χαρακτηριστικά, όπωςη παραγωγή γάλακτος ή κρέατος. Οι αγελάδες χρησιμοποιούνται από τον άνθρωπο με πολλούς άλλους τρόπους, ιδίως ως πηγήδέρματοςγιαρούχακαι άλλα προϊόντα και, αν και αυτό είναι αμφιλεγόμενο, ως συμμετέχουσες σε αθλητικές εκδηλώσεις (για παράδειγμα, ταυρομαχίες, ιππασία ταύρων και ροντέο). Οι αγελάδες μπορούν επίσης να χρησιμεύσουν ως μέτρο πλούτου, και σε ορισμένες θρησκείες λατρεύονται ακόμη και ως ιερά ζώα (βλ. το ιερό χαρακτήρα της αγελάδας). Ιστορικά, οιΕυρωπαίοιτουΒορράέχτισαν τις κατοικίες τους δίπλα ή πάνω από τις στάβλους των αγελάδων, δημιουργώντας έτσι «αχυρώνες» που θερμαίνονταν από τη σωματική θερμότητα των αγελάδων.
Όλατα θηλαστικάπαράγουν γάλα για να θρέψουν τα μικρά τους, αλλά οι αγελάδες γάλακτος, όπως η περίφημη αγελάδαHolstein-Friesian, έχουν εκτραφεί ειδικά για να παράγουν πολύ μεγάλες ποσότητες γάλακτος. Καθώς μόνο τα θηλυκά παράγουν γάλα, είναι πολύ πιο πολυάριθμα στη γαλακτοκομική βιομηχανία.Οι γαλακτοκομικοί ταύροι είναι συχνά μεγάλοι, δυνατοί και επιθετικοί και είναι πιο δύσκολο να εκτραφούν. Γι’ αυτό, στιςσύγχρονες γαλακτοκομικές εκμεταλλεύσεις, οι περισσότερες ζευγαρώσεις γίνονται με τεχνητή γονιμοποίηση και οι ταύροι ζουν μόνο σε μερικές εξειδικευμένες εγκαταστάσεις. Διαφορετικέςφυλές αγελάδωνγαλακτοπαραγωγής έχουν επιλεγεί για συγκεκριμένα γαλακτοκομικά χαρακτηριστικά, για παράδειγμα για τη μεγιστοποίηση της απόδοσης ή για την παραγωγή του επιθυμητού επιπέδουλίπουςστο γάλα. Τογάλα αγελάδαςείναι ένα σημαντικό συστατικό πολλών τροφίμων. εκτός από την άμεση κατανάλωσή του ως ρόφημα, χρησιμοποιείται για την παρασκευή μιας ευρείας γκάμας προϊόντων, όπως το βούτυρο, το γιαούρτι, το τυρί και το παγωτό.τυρίκαιπαγωτό.
Μην χάσετε τις προσφορές του μικρού μας καταστήματος για τη συλλογή αγελάδων.
Μια τυπική γαλακτοφόρα αγελάδατης Δύσηςαρμέγεται συνήθως δύο φορές την ημέρα και παράγει κατά μέσο όρο 30 λίτρα γάλα την ημέρα. Ωστόσο, η πραγματική ποσότητα που παράγεται εξαρτάται από την ηλικία και τη φυλή της αγελάδας. Οι περισσότερες σύγχρονες αρμέξεις δεν γίνονται με το χέρι, αλλά με μηχανές.
Οι αγελάδες γεννούν συνήθως το πρώτο τους μοσχάρι όταν είναι λίγο μικρότερες των δύο ετών, ενώ τα μονόκερα μοσχάρια είναι τυπικά, αν και μερικές φορές υπάρχουν δίδυμαstrong>, και κάθε αγελάδα μπορεί να γεννήσειέως και δέκα μοσχάρια ή περισσότερα. Αν και οι αγελάδες μπορούν να ζήσουν 20 χρόνια ή και περισσότερο, οι ηλικιωμένες αγελάδες γάλακτος συχνά αποσύρονται από τα εμπορικά κοπάδια και χρησιμοποιούνται για το κρέας όταν η γαλακτοπαραγωγή τους αρχίζει να μειώνεται.
Το κρέας τωνενήλικων αγελάδωνονομάζεται «βοδινό» το κρέας των μοσχαριών (που συνήθως σφάζονται σε ηλικία τριών μηνών) ονομάζεται «μοσχάρι».Τα βοοειδή κρεατοπαραγωγής, όπως οι κοινές φυλέςHerefordκαιAberdeen-Angus, εκτρέφονται για την παραγωγήμυϊκής μάζαςκαι όχι γάλακτος και είναι συχνά πολύ μεγαλύτερα από τις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής. Οι φυλές βοοειδών κρεατοπαραγωγής έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά όσον αφορά τον ρυθμόανάπτυξης, της περιεκτικότητας του κρέατος σε λίπος, της αντοχής στις ασθένειες και της αντοχής στην ξηρασία. Εκτός από τοκρέας των μυών, διάφορα όργανα της αγελάδας, όπως το συκώτι, τα νεφρά, η καρδιά, ο εγκέφαλος και διάφοροι αδένες, καταναλώνονται επίσης από τον άνθρωπο. Σε σύγκριση με τις αγελάδες γάλακτος, τα βοοειδή κρέατος εκτρέφονται γενικά σε λιγότερο εντατικά συστήματα, καθώς δεν υποβάλλονται σε καθημερινή άμελξη.

