Οι κότες, ή πώς τα αυγά τους έγιναν το σύμβολο του Πάσχα

Την Κυριακή 4 Απριλίου, θα γιορτάσουμε το Πάσχα και σίγουρα τη νίκη μας στο κυνήγι των σοκολατένιων αυγών που θα βρούμε στους κήπους μας (ή στα διαμερίσματά μας, που είναι εξίσου καλό). Οι Γάλλοι είναι μεγάλοι καταναλωτές αυγών, καθώς καταναλώνουν 217 το χρόνο!

Όσον αφορά τα σοκολατένια, πωλούνται τουλάχιστον 4000 τόνοι κάθε χρόνο. Αλλά γνωρίζετε πραγματικά τα αυγά σε λεπτομέρεια και τις παραδόσεις γύρω από τα (αυγά) κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής ; Αυτή είναι η ευκαιρία να επανέλθουμε σε ένα από τα πιο καταναλωμένα τρόφιμα στην καθημερινότητα, είτε είναι σοκολατένια είτε όχι! Bannière poule de jardin

Τι είναι το αυγό;

Το αυγό είναι μια από τις πιο συναρπαστικές διαδικασίες, σε τέτοιο βαθμό που μοιάζει με μαγεία. Μια κότα γεννά ένα αυγό κάθε μέρα και δεν χρειάζεται απαραίτητα έναν κόκορα για αυτό. Πράγματι, τα περισσότερα εκτροφεία ωοτόκων ορνίθων δεν έχουν κόκορα και προτιμούν την αγαμία. Σε αυτή την περίπτωση, το αυγό θα είναι στη συνέχεια στείρο. Κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του, τα ωοκύτταρα της κότας αναπτύσσονται και μετατρέπονται σε κρόκο μετά από 10 ημέρες. Μετά από μια διαδρομή μέσω ενός αγωγού που ονομάζεται ωαγωγός, το ασπράδι σχηματίζεται γύρω από αυτόν, και αυτό σε λίγες μόνο ώρες.

Όσον αφορά το κέλυφος , αυτό σχηματίζεται χάρη στην επίδραση του ασβεστίου που αποθηκεύεται στα οστά και τα έντερα της κότας. Μια καλά τρέφοντα κότα, σημαίνει πιο σκληρό κέλυφος! Έτσι, το αυγό παίρνει το ωοειδές του σχήμα και ορυκτοποιείται με κρύσταλλα ασβεστίτη . Αυτή η ορυκτοποίηση είναι μια από τις ταχύτερες στον κόσμο των ζωντανών οργανισμών! Οι κότες, ή πώς τα αυγά τους έγιναν το σύμβολο του Πάσχα

Πώς να επιλέξετε το σωστό αυγό;

Δεν είναι όλα τα αυγά ίδια και γι’ αυτό είναι σημαντικό να προσέχετε την προέλευση και τις συνθήκες εκτροφής των ορνίθων. Για να το κάνετε αυτό, είναι απαραίτητο να κοιτάξετε τον κωδικό που αναγράφεται στο κέλυφος του αυγού. Ο πρώτος αριθμός υποδεικνύει τον χώρο στον οποίο εκτράφηκε η όρνιθα: 0 για εκτροφή σε ανοιχτό χώρο, 1 για εκτροφή σε βιομηχανικό κτίριο με πρόσβαση σε λιβάδι, 2 για εκτροφή σε βιομηχανικό κτίριο χωρίς πρόσβαση στο εξωτερικό, αλλά με φυσικό φως και 3 για εκτροφή σε βιομηχανικό κτίριο με τεχνητό φως χωρίς πρόσβαση σε λιβάδι.

Τα 2 γράμματα που ακολουθούν υποδεικνύουν την προέλευση των αυγών και τα τελευταία ψηφία υποδεικνύουν τον αριθμό της εκτροφής για λόγους ιχνηλασιμότητας. Καθώς η Γαλλία είναι ο πρώτος παραγωγός αυγών στην Ευρώπη , τα γαλλικά αυγά κυριαρχούν στην εθνική αγορά.

Ακολουθώντας αυτούς τους δείκτες, μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την ποιότητα των αυγών σας, καθώς οι ενδείξεις που αναγράφονται στις συσκευασίες, όπως «φρέσκα αυγά», «αυγά από φάρμα », είναι συχνά παραπλανητικές και δεν σημαίνουν και πολλά. Επιπλέον, η Label Rouge που αναγράφεται αποτελεί μια επιπλέον πληροφορία για την ποιότητα των αυγών σας. Πράγματι, οι κότες που εκτρέφονται με αυτή την ετικέτα απολαμβάνουν γενικά καλύτερες συνθήκες εκτροφής. Εκτός από το να μάθετε πώς να επιλέγετε τα αυγά σας, ήρθε η ώρα να σας δώσουμε μερικές πληροφορίες για αυτά που σίγουρα θα σας κάνουν να κοιμάστε λιγότερο άγνοια! Tote Bag Maman Poule

5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τα αυγά

Τα αυγά είναι καλά για την υγεία

Είναι γνωστό ότι είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, αλλά περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά, βιταμίνες Α, Β12 και D, καθώς και 9 αμινοξέα που συμβάλλουν στην καλή υγεία των ιστών και των κυττάρων του οργανισμού. Η κατανάλωση αυγών ενισχύει επίσης τα μαλλιά και τα νύχια σας και διατηρεί τους μυς σας σε καλή κατάσταση.

Το κέλυφος του αυγού είναι πορώδες

Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο απορροφά τις οσμές άλλων τροφίμων. Η γεύση του αυγού μπορεί επίσης να αλλοιωθεί, γι’ αυτό πρέπει να τα φυλάσσετε σε ειδικό κουτί.

Τα αυγά δεν έχουν όλα το ίδιο χρώμα

Το χρώμα του κελύφους εξαρτάται από τη φυλή της κότας. Υπάρχουν αυγά όλων των χρωμάτων: καφέ, λευκά, πράσινα, εν ολίγοις όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στη Γαλλία βρίσκουμε κυρίως μπεζ αυγά, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι κυρίως λευκά. Από τώρα και στο εξής θα προσέχετε περισσότερο αυτό το λεπτομέρεια όταν ταξιδεύετε!

Ποτέ μην πλένετε τα αυγά

Το προστατευτικό στρώμα του κελύφους αφαιρείται με την επαφή με το νερό και μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο μόλυνσης. Και πάλι στις Ηνωμένες Πολιτείες (φυσικά!), τα αυγά πρέπει να διατηρούνται σε δροσερό μέρος, καθώς πλένονται πριν από την πώληση.

Βυθίστε το αυγό σας σε ένα ποτήρι νερό για να δείτε αν είναι ακόμα βρώσιμο

αν είναι φρέσκο και βυθίζεται, πρέπει να το καταναλώσετε γρήγορα αν βρίσκεται στη μέση του ποτηριού, και τέλος, δεν είναι πλέον βρώσιμο αν επιπλέει. Τώρα που ξέρετε τα πάντα για τα αυγά, ας ασχοληθούμε με τα αυγά σοκολάτας. Οι κότες, ή πώς τα αυγά τους έγιναν το σύμβολο του Πάσχα

Οι αρχαίες ρίζες του πασχαλινού αυγού

Η προέλευση του πασχαλινού αυγού ανάγεται στην αρχαιότητα, όταν απαγορευόταν η κατανάλωση αυγών κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής. Τα αυγά που έβαζαν οι κότες φυλάσσονταν μέχρι το Πάσχα, όπου, αφού ευλογούνταν και χρωματίζονταν, δίνονταν στα παιδιά. Οι Αιγύπτιοι και οι Πέρσες τα χρωμάτιζαν για να συμβολίσουν την αναγέννηση της ζωής, ενώ στην αρχαία Γαλατία, οι Δρυίδες τα χρωμάτιζαν κόκκινα για να γιορτάσουν τον ήλιο. Στη συνέχεια, τον 9ο αιώνα, η Καθολική Εκκλησία απαγόρευσε επίσης την κατανάλωση αυγών, και τα περισσεύματα που έβαζαν οι κότες διακοσμούσαν με τα σχέδια που γνωρίζουμε σήμερα.

Τελικά, τον 17ο και 18ο αιώνα, στα πριγκιπικά παλάτια, τα αυγά ήταν πλούσια διακοσμημένα και προσφέρονταν με εκπλήξεις για να γοητεύσουν. Ο Λουδοβίκος XV πρόσφερε μάλιστα ένα τεράστιο αυγό στην ερωμένη του, Madame du Barry, η οποία ανακάλυψε στο εσωτερικό του ένα αγαλματίδιο του Έρωτα! Οι κότες, ή πώς τα αυγά τους έγιναν το σύμβολο του Πάσχα

Γιατί το αυγό της κότας έγινε σοκολατένιο…

Δεν είναι ακόμη γνωστή η ημερομηνία κατά την οποία προέκυψε η ιδέα της δημιουργίας σοκολατένιων αυγών. Ωστόσο, τον 17ο αιώνα, στην Αλσατία άρχισαν να τρυπάνε τα αυγά από τη μία πλευρά και να τα αδειάζουν για να τα γεμίσουν με σοκολάτα.

Χρειάστηκε να περιμένουμε μέχρι τον 19ο αιώνα για να αρχίσουμε να βλέπουμε την εμφάνιση των αυγών από σοκολάτα , χάρη στις νέες τεχνικές επεξεργασίας της πάστας κακάου και στην εμφάνιση ειδικών καλουπιών που επέτρεπαν την παραγωγή αυτών των ωοειδών σχημάτων. Σήμερα, τα σοκολατένια αυγά έχουν διαδοθεί ευρέως στην αγορά και μπορεί κανείς να τα βρει σε όλες τις μορφές, γεύσεις και χρώματα. Δεν έχουν πια καμία σχέση με τα αυγά των κοτόπουλων, αλλά συνεχίζουν να ευχαριστούν μικρούς και μεγάλους !

Και η κότα σε όλα αυτά;

Είναι σίγουρο ότι στις 4 Απριλίου, το κουνέλι (άρθρα για αυτό το ζώο με τα μεγάλα αυτιά υπάρχουν στο blog) θα ανταγωνιστεί την κότα, καθώς θα αναλάβει την παράδοση, παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας. Σύμβολο της γονιμότητας και του έρωτα, συνδέθηκε φυσικά με το Πάσχα από τους χριστιανούς. Σε τέτοιο βαθμό που φτάσαμε να φανταζόμαστε ότι ήταν ένα κουνέλι που μοίραζε τα αυγά, σε βάρος της άτυχης κότας.

Ωστόσο, η κότα καταβάλλει πολλές προσπάθειες. Ενώ το 1900 μια κότα έβαζε κατά μέσο όρο 80 αυγά το χρόνο, σήμερα οι κότες που εκτρέφονται σε κλουβιά βάζουν πάνω από 300 αυγά το χρόνο! Η κύρια αιτία είναι η γενετική επιλογή, η δημιουργία υβριδικών ωοτόκων , αλλά και οι αλλαγές στη διατροφή της.
Bannière collier poule

Η μορφολογία της κότας αλλάζει

Η εντατική εκτροφή έχει αναστατώσει εντελώς τον κόσμο των πουλερικών, ακόμη και από φυσική άποψη. Σήμερα, οι κότες έχουν μορφολογία εντελώς διαφορετική από αυτή των προγόνων τους, τόσο σε επίπεδο σκελετού , ο οποίος είναι υπερμεγέθης, όσο και σε επίπεδο χημικής σύνθεσης των οστών , ή ακόμα και γενετικής γενικότερα. Είναι επίσης μεγαλύτερες, αλλά ως εκ τούτου ζουν λιγότερο: ενώ ένας άγριος κόκορας έχει προσδόκιμο ζωής μεταξύ 3 και 11 ετών, οι ωοτόκες κότες ζουν μόνο ένα χρόνο!

Φαίνεται λοιπόν απαραίτητο να αναθεωρήσουμε τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουμε τα αυγά, ευαισθητοποιώντας τον κόσμο για την τύχη αυτών των πουλερικών . Μειώνοντας για παράδειγμα την κατανάλωση αυγών, θα μπορείτε να κοιτάζετε τις κότες της αυλής σας χωρίς ενοχές! Προτιμήστε τα σοκολατένια αυγά αντί για τα αυγά των φίλων μας, αποφεύγοντας ταυτόχρονα την κρίση του ήπατος.

Τώρα ξέρετε τα πάντα για τις κότες και τα καθημερινά τους δώρα. Το Πάσχα δεν έχει πλέον κανένα μυστικό! Εσείς που αγαπάτε τα αυγά και τις κότες, είτε είναι αληθινά είτε σοκολατένια, καταλαβαίνετε τη θέση και τη σημασία που έχουν στη ζωή μας. Από γενιά σε γενιά, μεταδίδοντας αυτές τις αξίες για τις φτερωτές φίλες μας, εξασφαλίζουμε τη διατήρηση της ύπαρξής τους και απολαμβάνουμε καλύτερα τα αυγά του Πάσχα. Και μην ξεχνάτε, μια φορά κότα, πάντα κότα!

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *